KULTURA

Općina Perušić

HKUD Perušić – utemeljeno je 1948. godine, tada pod nazivom “Juka Kolak”. Neposredno iza I. svjetskog rata, osjetila se potreba za okupljanjem mladeži u cilju njegovanja i čuvanja od zaborava tradicijskih običaja ličkog, odnosno perušićkog kraja. Izgradnjom Hrvatskog seljačkog doma 1924. godine, stvoreni su elementarni uvjeti za okupljanje hrvatske mladeži koja je u ovom prostoru održavala probe. Nositelj ovih kulturnih aktivnosti bio je ” Hrvatski sokol ”.

Značajno je za spomenuti da je tadašnji ansambl, kako su ga s ponosom zvali, izvodio završno kolo Gotovčeve opere ”Ero s onog svijeta” pod ravnanjem pok. prof. Stanka Stanića i njegove supruge pok. Ane-Zlate Stanić, na čijoj su im izvedbi pozavidjeli i mnogi profesionalni ansambli, a priznanje im je odao i sam Jakov Gotovac.

Društvo je imalo zapažene nastupe na raznim kulturnim manifestacijama poput Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, brojne nastupe u Njemačkoj i Austriji, kao i smotrama folklora na svim razinama u Republici Hrvatskoj.

U prosincu 1997. godine Društvo mijenja naziv u Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ” Perušić ” i ulazi u vrlo kompleksan projekt pod nazivom ” Prikupljanje, obrada i zapis izvornog kulturnog blaga ličkog kraja ”. Danas društvo broji oko 75 članova od najmlađe do najstarije dobi, koji djeluju u tamburaškoj i folklornoj sekciji.
Unatoč svim teškoćama s kojima se susreće u svom radu, a zahvaljujući entuzijazmu svojih članova ovo Društvo će ustrajati na realizaciji spomenutog Projekta kako bi sačuvalo od zaborava bogatu kulturnu baštinu ličkog, odnosno perušićkog kraja i mlađim naraštajima usadili ljubav prema vlastitoj tradicijskoj kulturi.

Slogan Društva ”Bolje da nestane svijeta, nego da se utru narodni običaji” dobio je svoju potvrdu na premijernoj izvedbi predstave” Lička svadba”, 02. svibnja 2004. godine u Perušiću, koja je okupila mnogobrojno gledateljstvo iz cijele Like, koje se s oduševljenjem prisjetilo ovih odavno zaboravljenih običaja.

UDRUGA GRAĐANA

UDRUGA GRAĐANA ZA OBNOVU SAKRALNIH OBJEKATA ŽUPE PERUŠIĆ
Trg Popa Marka Mesića 2, Perušić